opmaak-afbeeldingen_bird-beach-zonder-logo-1

Aandacht hè, dat woord is gewoon in. Je kunt geen blad openslaan of het gaat over aandacht. Aandacht is hip, als je een quote plaatst op social media over aandacht, ben je verzekerd van likes. En toch… en toch!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me heb gehecht aan aandacht, aandacht is me dierbaar. Ik voel hoe aandacht voor het hier en nu (Ja, ik weet het, ook dat is populair 🙂 ) hoe aandacht me helpt om te zakken in mijn lijf. Om te voelen hoe het met me is, wat ik nodig heb. Om te merken dat ik het koud heb, of eigenlijk te lang door ben gegaan, misschien nu het liefst een dansje wil met mijn lief, of rennen door de weilanden…

Want hoe hip het ook is, aandacht hebben voor jezelf, voor de ander, voor wat je nu doet, is best lastig! We hebben met elkaar zo’n snelle maatschappij gecreëerd waarin het normaal is om veel tegelijk te doen, steeds haast te hebben en zelfs het genieten te plannen. Ken jij dat ook? Ik wel. En ik vind het best een klus om vanuit dat tempo weer met aandacht bij dat wat ik doe te komen. Gelukkig lukt het steeds beter. Hier 3 tips om aandacht in te zetten, want het levert je zoveel op.

  1. Wat me daarbij helpt is om te voelen in mijn lijf: mijn voeten op de grond, mijn billen op de stoel, mijn vingers op de toetsen van de laptop. Ik hoor de TV waar mijn zoon naar kijkt, ik zie het scherm en de lamp daarboven. En ik zak steeds meer in mezelf. Dat is een fijn gevoel, en soms ook confronterend.
  2. Als het moeilijk is om mijn lijf te voelen, helpt het om mijn tempo te vertragen. Met een lager tempo kan ik veel beter aandacht hebben voor het moment. Dan komt er rust in mijn aandacht, en kan ik erbij blijven.
  3. Het helpt ook om mijn lijf als uitgangspunt te nemen in contact met anderen. Als mijn collega me iets vraagt: ik hoor haar stem, zie haar gebogen staan over het project. ik voel mijn eigen nieuwsgierigheid, mijn stijve rug en verrek… ik heb zin in koffie. Goed idee eigenlijk, mijn collega is het ermee eens.

En eigenlijk is het steeds weer zo dat ik merk, dat het rustiger mag. Ik hoef niet zo snel, ik hoef niet zoveel, ik hoef niet tegelijk. Want dat is zo plezierig aan aandacht: het geeft me rust. Laat hier mijn aandacht maar even rusten 😀