Soms heb ik tijd voor mezelf, en hoef ik helemaal niets. Ik kan van alles en ik hoef niets. Heb jij dat ook wel eens? Klinkt heerlijk toch? Maar dan… ik heb mezelf er vaak op betrapt dat ik dan nog steeds wil doen: ik kan wel even de was doen, ik kan wel even mijn moeder bellen, die mail schrijven, dat klusje oplossen, doen, doen, doen.

De doe-modus die kennen we goed. Want als je doet, kom je verder, presteer je, komt iets gedaan, blijf je in beweging… Allemaal erg waar. En toch!

In de loop van de jaren komen ik erachter dat het erg fijn, gezond, en zelfs efficient is om ook regelmatig helemaal niets te doen. Gewoon te zijn. En ja, dat is best moeilijk! Ik heb tijden gehad dat ik ging zitten en mijn lijf elke keer weer naar voren bewoog om weer te gaan doen. Of ik wilde mediteren en midden in de meditatie stond ik op en ging afwassen, zonder dat bewust te denken. Fascinerend vind ik dat, dat het doen zo in ons patroon zit, dat het als vanzelf gaat. En lastig dus ook!

Inspiratie-Facebook-post

Door stil te zitten of staan, vertraag je. Je ademhaling kan wat zakken, je neemt letterlijk een pas op de plaats. Zo’n moment van stilte helpt om stil te worden van binnen. Je kunt door meer stil te staan steeds beter voelen: wat is werkelijk belangrijk, wat wil ik het liefst? Wat past bij mij? Waar ligt mijn behoefte, nu op dit moment? Je merkt bijvoorbeeld dat je erg tegen je werk op ziet, of dat je honger hebt, of juist verdrietig bent, of je lijf pijn doet. Of dat je heel tevreden bent, dat je van het zonnetje geniet 🙂

Ben jij ook benieuwd hoe het zal zijn om regelmatig niets te doen? Probeer het dan eens. Onderzoek heeft bewezen dat het 30 tot 60 dagen duurt voor je iets als een nieuw patroon kunt aanleren. Dus geef jezelf de kans om te wennen aan stille tijd.

Nog een paar tips:

  • maak kleine stapjes, begin met dagelijks 10 minuten
  • doe dit elke dag op het zelfde moment als dat lukt
  • schrijf (na afloop) op hoe het voor je is, wat je tegenkomt
  • probeer een maandlang vol te houden. Wat is nu 10 minuten op een dag? Toch zal het effect hebben
  • Als je stilzit laat je gedachten maar gaan, volg ze niet. Let eens op wat je hoort, of ziet, zonder iets te hoeven doen. Zucht maar eens: hèhè!
  • Als je tijd om is (zet evt een alarm zodat je niet op de tijd hoeft te letten) ga je weer rustig aan de slag. Kijk of je vanuit de vertraging weer in beweging kunt komen, zo kun je de stilte in jezelf meenemen in wat je doet.

Mij levert het meer focus, rust en een blij gevoel op. Ben benieuwd hoe het voor jou is!