Ik wil dat het weg gaat… In mijn praktijk kom ik vaak tegen dat mensen komen met als doel dat een bepaald gevoel of klacht weggaat. Ik snap dat heel goed. Ken het zelf ook met mijn migraine bijvoorbeeld, daar wil ik het liefst geen aandacht aan besteden. Therapeutisch gezien is dat hele interessante info. Want dat wat jij wilt dat weggaat, vraagt juist aandacht.
Mijn lijf vraagt aandacht als ik migraine heb.
Een oud patroon vraagt aandacht als je weer eens in een felle reactie schiet.
Je geschrokken kleine ik,
je boze jij,
je bange stuk,
je onverwerkte verdriet,
de laag die onder het flink zijn zit,
het eenzame gevoel als je je vrolijke masker op zet…
 
Allemaal dingen die je met je meedraagt en die je zo in de weg kunnen zitten. En negeren lijkt soms een makkelijke oplossing, maar je lijf en geest zijn zo slim… het komt gewoon weer terug, soms op een andere manier.
1467825604070
 
En als je het omkeert gebeurt er wat anders. Als je er met je aandacht naartoe gaat, met nieuwsgierigheid, misschien zelfs liefdevol: wat is er eigenlijk met mij? Wat gebeurt er nu? Wat wil mijn lijf eigenlijk?
 
Een mooie ontdekkingstocht. In sessies staan we hier uitgebreid bij stil, en het mooie is dat het nare gevoel ontspant als het aandacht krijgt en vaak verandert. Dan blijkt er een gemis onder te zitten, en een verlangen: Ooh, nu zie ik het: ik wil zo graag rust. Of: ik wil zo graag gezien worden, maar ben bang om mezelf te laten zien zoals ik me werkelijk voel. Ik wil graag steun, gehoord worden, contact, verbinding. En met zo’n verlangen kun je verder. In eerste instantie helpt het al dat het er mag zijn. Als je het ruimte geeft, wordt het rustiger. En je kunt er ook praktisch mee aan de slag: Waar vind je steun, bij wie durf je wel jezelf te laten zien, wat mag jouw verdriet symboliseren zodat het een plek krijgt… Door hier mee bezig te zijn komt er beweging en ruimte in je oude patroon, en dat oude gevoel, die irritante neiging. 
Mooi he, wat aandacht kan doen… werkt zoveel beter dan ontkennen en nog harder door werken.
Ik wens je aandacht voor de waardvolle verlangens die jij met je meedraagt!