Op de fiets gingen we, naar de hoge toren. Om daar vanaf zijn vliegtuigje te gooien en een schoenendoos met kastanjes; want wat gebeurt er dan met de doos en de kastanjes? Weet jij het Marjan? Nee, dat zullen we zien.

Hij is groot de jongen die ik begeleid, 15 jaar, torent boven mij uit, maar in zijn doen zo jong en onbevangen. Als we aankomen op de helling met de toren zien we 2 meiden van zijn leeftijd die huiswerk zitten te maken in het gras. Hij heeft wel oog voor ze. Ik ook. Hij vindt het leuk die meisjes, ik vind het spannend. Wat zullen ze doen? Gaan ze hem niet uitlachen? Is hij niet te kwetsbaar in zijn luidruchtige blijheid?

Het vliegtuigje maakt een prachtige vlucht van de toren. De doos valt kapot en de kastanjes vliegen alle kanten op. Wauw zeg Marjan, zag je dat? Hoe kan dat nou? Hoever gingen ze? Hoe hard ging mijn vliegtuig? Wat zou er gebeuren als…. 1001 vragen. Ik weet 999 keer geen antwoord.

En dan wil hij met de fiets van de helling af. Dat doet hij graag. Dit keer dus vlak langs de meisjes. Boven aan de helling roept hij luid: remmen los! En joelend dendert hij de helling af. Om even later met een trots en bezweet gezicht de helling weer op te ploeteren met fiets en al. Zag je mij Marjan? Hoe hard ging ik? En als hij dichterbij is: nou als 1 van die meisjes een vriendje zoekt, dan heb ik nu wel indruk gemaakt he? Ik krijg er tranen van… Je maakt indruk op mij lieve jongen, zo onbevangen en volop genietend zoals je dit doet, zoals je in het leven staat. Wauw! En met een schuin oog hou ik de giechelende meiden in de gaten. Als ze iets gemeens gaan doen dan sprint ik erop af! Ik voel een enorme drang om hem te beschermen. Zijn onbevangenheid te koesteren.

De meiden zijn druk met zichzelf en wij gooien de doos nog eens van de toren. Dit keer blijven de kastanjes erin omdat de deksel blijft zitten. Hoe kan dat Marjan? Waarom gebeurt dat zo? En dan horen we gegil: de meiden zijn omdebeurt luidkeels van de helling aan het racen met hun fiets. En een lol dat ze hebben! Ze genieten. En hij straalt: zie je, dat hebben ze van mij geleerd! Dat dat kan en dat dat leuk is…

Ja, je hebt gelijk. Wat kunnen we veel van jou leren. Over volop leven, over durven vragen, alles willen ontdekken. En gewoon schaamteloos jezelf zijn. Gewoon omdat jij het bent, omdat ik het ben, zo mooi en puur en echt <3